Op 27 september gaan wereldwijd mensen massaal de straat op voor het klimaat. En jij bent erbij, natuurlijk. Maar hoe ga je goed voorbereid naar deze demonstratie? Acht tips om je op weg te helpen.

Loop mee en meld je aan voor een blok
Tijdens de staking gaan we met zijn allen een stakingstocht afleggen in Den Haag. Tijdens de tocht is er ruimte om extra aandacht op bepaalde onderwerpen te vestigen. Groepjes mensen die samen rondom een thema lopen vormen een ‘blok’. Je kan je bijvoorbeeld aansluiten bij het ‘Haagse blok’. Of sluit je aan bij het blok ‘Students for Climate’ en spreek je uit voor de toekomst van de jongere generatie. Houd onze site in de gaten voor een overzicht van de verschillende blokken.

Is er geen blok wat jou aanspreekt? Dat is niet erg. Je kunt je eigen blok rondom een bepaald thema creëren. Als je niet goed weet waar je moet beginnen, kun je hier meer informatie vinden over het maken van een blok.

Wil je niet meelopen in een blok? Dat kan natuurlijk ook. Kom dan gewoon naar Den Haag en sluit je aan. Niet iedereen loopt mee in een blok. Neem een buddy mee of begin een gezellig praatje met je mede stakers. Iedereen is van harte welkom.

Vraag je vrienden en collega’s mee naar de staking
Natuurlijk zijn er ontzettend veel leuke mensen aanwezig bij deze staking, maar toch is het leuker om een buddy of een groepje mee te nemen naar de staking. Neem daarom vrienden, familie, collega’s, buren, je hond, die man die altijd bij de supermarkt staat, allemaal mee. Hoe meer, hoe beter! Samen kunnen we een sterker statement maken dan alleen. Nodig mensen uit voor het Facebook event, en deel de Klimaatstaking oproep via social media. Samen kunnen we de staking groots maken!

Maak een protestbord of spandoek
Waarom ga jij staken? Laat weten wat jij belangrijk vindt door een spandoek of protestbord te maken. Een spandoek maken is super simpel! Gebruik een stuk karton of een oud laken. Bedenk een leuke slogan, leus of woordgrap en plan hoeveel ruimte je nodig hebt. Maak het kort, krachtig en vooral oprecht. Soms lijkt het misschien wat abstract, maar we hebben het over de toekomst van onze mooie planeet en daarmee over de vele mensen die gisteren, vandaag en morgen al geraakt worden door klimaatverandering. Heb je niet genoeg tijd om een spandoek te maken, of denk je er pas aan op de dag zelf? Geen probleem, neem je spullen mee en maak je spandoek on-the-go! Laat je vooral inspireren door voorgaande stakingen en creëer je eigen creatieve spandoek.

Check het weerbericht
Wind of regen kan jou natuurlijk niet weghouden bij deze staking, maar het is altijd fijn om gekleed te zijn op het weer. Gaat het heel warm worden: neem beschermende kleding mee tegen de zon. Mocht het gaan regenen: trek iets warms aan en doe daarover een regenpak of poncho. Een paraplu kan ook maar kijk uit voor je mede-stakers tijdens het lopen.

Neem snacks mee!
Jezelf inzetten voor het grotere goed is hard werken. Daar krijg je serieuze trek van. In centrum Den Haag is overal eten en drinken te koop. Maar je kan natuurlijk ook eigen eten en drinken meenemen.  Smeer bammetjes of maak creatieve baksels.

Ga klimaatvriendelijk naar de staking
Lopend, fietsend of met het openbaar vervoer: er zijn meerdere opties om klimaatvriendelijk te reizen. Woon je in Den Haag of omstreken? Kom dan lekker lopend of op de fiets. Wanneer je niet in Den Haag woont kun je ook met het openbaar vervoer komen. De NS heeft verschillende opties om goedkoper te reizen. Zo zijn er groepstickets waarmee je buiten de spits met korting kan reizen. Samen reizen is leuker dan alleen. Houd onze website in de gaten voor de verschillende samenreisevents. Je kunt ook zelf een samenreisevent beginnen en kijken met mensen uit jouw omgeving om samen te reizen. Maak bijvoorbeeld een Facebook evenement aan en nodig mensen uit. Organiseer je een samenreisevent? Laat het ons weten door een mail te sturen naar samenreizen@klimaatstaking.nl.

Ken je klimaatfeitjes
We hoeven niet allemaal klimaatwetenschappers te zijn, maar het kan fijn zijn om enkele feitjes op een rijtje te hebben:

Er zijn nu al mensen over de hele wereld die getroffen worden door de effecten van klimaatverandering. Denk aan de mensen in Bangladesh die hun thuis moeten verlaten om te vluchten voor de stijgende zeespiegel, of de Inuit voor wie het verdwijnende ijs een directe dreiging is.

Klimaatverandering zorgt voor een toename in extreem weer. Extreme droogtes en hevige overstromingen komen steeds vaker voor. Voedselzekerheid, zoetwatervoorzieningen en ecosystemen staan hierdoor onder enorme druk.

Misschien nog wel het belangrijkst: we weten waar het mis gaat en als we nu samen in actie komen is er nog tijd om de opwarming van de aarde terug te beperken naar 1,5 graad.

Blijf hoop houden
Klimaatverandering is eng en soms kan het lijken alsof het al een verloren zaak is. Maar er is ook hoop: massale protesten en burgerlijke ongehoorzaamheid hebben in het verleden geleid tot ontzettend belangrijke veranderingen. Het feit dat mensen dapper genoeg zijn om op te komen voor een rechtvaardige en leefbare planeet en samen in actie te komen is reden genoeg om hoopvol te zijn. In de week van 20 september tot 27 september komt de wereld samen en kun jij onderdeel uitmaken van één luide, duidelijke stem.

Kom daarom 27 september met ons mee staken en maak onderdeel uit van dit belangrijke, historische moment. Loop mee, en meld je aan via Facebook en/of op de site