Praktische vragen

Zijn er EHBO’ers aanwezig?
Ja, er lopen gediplomeerde EHBO’ers met de mars mee. Zij zijn te herkennen aan een EHBO-hesje.
Welke route wordt er gelopen?

Op deze kaart is de route te zien

Hoe lang is de route?

De route loopt langs het Binnenhof, langs het stadhuis en langs verschillende ministeries terug naar de Koekamp. In totaal is de route 3,5 km lang.

Ik kan niet lang lopen, kan ik alsnog een tijdje meelopen?

We lopen twee rondjes, mensen die minder lang kunnen lopen kunnen er voor kiezen een van de twee rondjes te doen en daarna terug te keren naar de Koekamp.

Waarom wordt er deze route gelopen?

De oorspronkelijke route was een ronde en liep via Koekamp, Korte Voorhout, Tournooiveld, Lange Vijverberg, Buitenhof, Hofweg, Kalvermarkt, Fluwelen Burgwal, Herengracht en Prinsessegracht. De Haagse burgemeester Krikke ging niet akkoord met de aangemelde route omdat zij het risico op vermenging van demonstranten met winkelend publiek, toeristen en overige omstanders te groot vond. Wij vinden de echte wanorde die dreigt door klimaatverandering belangrijker. Lees hier meer over onze reactie.

Is de route rolstoeltoegankelijk?

De route loopt door centrum Den Haag en is dus zo toegankelijk als de straten die hier lopen. Er zijn door ons geen extra voorzieningen getroffen.

Hoe wordt er rekening gehouden met mensen met een functiebeperking?

Op de Koekamp is gezorgd voor een mindervalide toilet. Tevens zal er een gebarentolk op het podium staan. Mensen met een functiebeperking kunnen het best dicht bij het podium gaan staan omdat gezien de beperkte middelen er geen schermen zullen zijn. Wij kunnen niet garanderen dat er voor het podium plek zal zijn, daarom is het goed om wat eerder aanwezig te zijn mocht je dicht bij het podium willen staan. Het kan druk en luidruchtig worden, dus dat kan oncomfortabel zijn voor mensen die snel overprikkeld raken. Heb je suggesties over hoe we in de toekomst demonstraties of stakingen zo toegankelijk mogelijk kunnen maken? Die kan je sturen naar info@klimaatstaking.nl

Ik kan niet komen, maar ik wil toch graag meedoen. Kan dat?

27 september is de Klimaatstaking! Er is een kans dat je echt niet kunt komen. Voor jou hebben we #wijstakenmee in het leven geroepen. Maak een ‘groene’ foto met de groep voor social media; trek iets groens aan, plak een groene post-it op je deur, duik in de bosjes. Hoe jij hier invulling aan wil geven is aan jou. Post je foto online met de hashtag #wijstakenmee. Ook als je niet kunt komen kun je met deze hashtag aangeven dat ook jij verandering eist!

Een staking zorgt meestal voor veel afval, dat is toch helemaal niet goed voor het milieu?

Wij verzoeken iedereen die komt hun borden, flyers of andere dingen die afval kunnen veroorzaken niet op de grond te gooien. We hebben een ploeg vrijwilligers geregeld om de straten netjes achter te laten na de staking.

Veelgestelde vragen

Waarom heeft staken zin?

Deze klimaatstakingen lossen de klimaatcrisis niet alleen op. Wat dit moment kan doen, is aantonen dat mensen niet langer bereid zijn om gewoon door te gaan met werken. De urgentie van de klimaatcrisis vereist een nieuwe aanpak. Het antwoord op de klimaatcrisis moet er een zijn die gericht is op mensenrechten, gelijkheid en rechtvaardigheid. Het eenzame protest van Greta Thunberg trok vorig jaar de aandacht van de wereld en heeft miljoenen schoolkinderen geïnspireerd om alarm te slaan. Het is nu aan ons allemaal om de jongeren bij te staan in hun oproep van klimaatrechtvaardigheid. De klimaatstakingen van september zullen een enorme golf van actie en hernieuwde ambitie over de hele wereld op gang brengen en jij kan hier deel van uitmaken!

Wordt er alleen in Nederland gestaakt?

Er wordt over de hele wereld gestaakt. Op zowel 20 als 27 september worden er stakingen gepland in meer dan 150 landen. Op https://globalclimatestrike.net vind je meer informatie over de verschillende evenementen die wereldwijd georganiseerd worden.

Ik lees dat er 20 september in landen gestaakt gaat worden en in andere landen op 27 september, waarom zijn er twee verschillende data?

Jonge klimaatstakers hebben laten zien dat aanhoudende actie week na week krachtig is om de urgentie van de klimaatcrisis te benadrukken. Verschillende groepen in verschillende delen van de wereld mobiliseren op een van de data of zowel op 20 en 27 september om verschillende redenen. In Nederland vinden er verspreid over het land acties plaats vanaf 20 september, deze monden uit in een grote stakings-tocht op 27 september in Den Haag.

Wordt er alleen in Nederland gestaakt?

Er wordt over de hele wereld gestaakt. Op zowel 20 als 27 september worden er stakingen gepland in meer dan 150 landen. Op https://globalclimatestrike.net vind je meer informatie over de verschillende evenementen die wereldwijd georganiseerd worden.

Hoe is deze staking anders dan de klimaatmars van 10 maart?

De klimaatmars die eerder dit jaar plaatsvond in Amsterdam was bedoeld om een duidelijk signaal af te geven voor de provinciale statenverkiezingen. Er werd onder andere opgeroepen om te stemmen voor het klimaat. De Nederlandse Klimaatstaking van 27 september haakt dit keer aan op een internationale beweging. Wereldwijd heeft het klimaat nog steeds een veel te lage politieke prioriteit en daarom gaan wij weer de straat op. In de week van 20 t/m 27 september zullen door het hele land acties plaatsvinden. Ook op 27 september zelf kan iedereen mee staken zelfs mensen die  er niet fysiek bij kunnen zijn in Den Haag. Zij kunnen bijvoorbeeld een werkonderbreking plannen met collega’s en via de hashtag #wijstakenmee alsnog deel uitmaken van dit internationale moment.

De regering heeft recent een klimaatakkoord gepresenteerd, waarom gaan we dan alsnog weer de straat op voor het klimaat?

Dit klimaatakkoord is niet in staat om te voorkomen dat de klimaatcrisis nog verder ontspoort.  Ook is er nog steeds een oneerlijke verdeling van lusten en lasten en staan er schijnoplossingen in het akkoord in plaats van serieuze omwentelingen.

Wanneer zijn we tevreden?

Zolang de toekomst van deze planeet die wij thuis noemen op het spel staat blijven wij in actie komen voor een rechtvaardige en leefbare planeet, nu en in de toekomst. Voor mensen die nu al de desastreuze gevolgen ondervinden van klimaatverandering, voor jongeren die op moeten groeien op deze aarde en voor toekomstige generaties wiens erfenis we niet mogen vernietigen.

Als ik als organisatie mijn deuren sluit, is het dan nog wel een staking of een demonstratie?

Wanneer een organisatie de deuren sluit om de staking te ondersteunen is er sprake van een organisatie-brede staking. De organisatie besluit immers om voor die dag het werk te staken. Organisaties en bedrijven die dit besluiten laten zien dat het klimaat op nummer 1 hoort te staan en faciliteren daarbij het recht van hun werknemers op demonstratie.  Als eerste wereldwijde klimaatstaking van jongeren en werkende mensen samen gaat hier misschien niet om een staking in de traditionele zin van het woord, maar een waar iets meer verbeeldingskracht voor nodig is.