27 September is het zo ver: we gaan staken voor het klimaat samen met talloze mensen wereldwijd. Op vrijdag 27 september vindt er in Den Haag een staking plaats waar we iedereen voor oproepen om te komen, jong en oud. We roepen iedereen op om naar Den Haag te komen op september maar we snappen ook dat dit niet voor iedereen mogelijk gaat zijn. Wat kan je nou doen als er geen officiële stakingsdag wordt aangekondigd door de vakbond?

De vakbond kan iets als een klimaatstaking niet steunen om juridische redenen. Van een staking kan momenteel alleen sprake zijn als er een conflict is tussen werknemer(s) en de werkgever. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een wilde en een georganiseerde staking. Een georganiseerde staking is een die ondersteund wordt door de werknemersvereniging ofwel de vakbond. Bij een wilde staking wordt deze door werknemers zelf georganiseerd, zonder dat een vakbond de staking ondersteunt. Wild staken kan daardoor nadelige gevolgen hebben. Het beste zou zijn om jouw bedrijf of organisatie aan boord te krijgen voor de staking. Maar hoe roep je jouw werk op om mee te doen met de staking?

Praat met je collega’s en leidinggevenden over de staking
Maak de staking bespreekbaar met je collega’s en werkgever. Geef aan waarom jij het belangrijk vindt om die dag in Den Haag mee te staken. Vraag je collega’s om zich aan te sluiten en bespreek dit met je leidinggevende. Wanneer het niet mogelijk lijkt een hele dag te kunnen staken kunnen jij en je collega’s vragen om een halve dag. Als het echt niet mogelijk lijkt om fysiek bij de staking te zijn kun je aan je leidinggevende vragen of het kantoor een uurtje gesloten kan worden om steun te tonen.

Schrijf een brief aan de directie
Bedrijven en organisaties maken net zo goed deel uit van deze wereld als jij en ik. De toekomst van deze planeet gaat iedereen aan. Stel een brief op waarin je jouw organisatie of bedrijf verzoekt om hun deuren eventueel helemaal te sluiten op 27 september of voor een kortere periode. Een andere optie kan zijn dat de organisatie niet de deuren geheel sluit maar medewerkers wel toestemming geeft om betaald/onbetaald verlof op te nemen om mee te doen aan de staking. Zo kunnen zij laten zien dat zij het klimaat hoog in het vaandel hebben staan.

Klik hier voor meer informatie over de voorbeeldbrieven en voor een overzicht over welke bedrijven allemaal al worden opgeroepen

Hoe kan ik toch nog staken als mijn bedrijf of organisatie niet mee doet?
Doet jouw bedrijf of organisatie niet mee aan de staking? Of heb je een beroep waarbij een staking zou betekenen dat andere mensen in gevaar komen? Dan zijn er een paar opties waardoor je toch nog mee kunt doen:

  1. Op 27 september vindt de Klimaatstaking plaats in Den Haag. Wanneer je er echt niet bij kan zijn kun je digitaal je support tonen voor de staking door digitaal mee te staken. Plan bijvoorbeeld een werkonderbreking voor een korte periode. Nodig je collega’s uit om hetzelfde te doen en zet een foto van jullie werkonderbreking op social media met de hashtag: #wijstakeenmee. 
  2. Neem een verlofdag op en kom naar Den Haag. Officieel heet dit natuurlijk geen staken, maar hoe je het ook wil noemen, jij besluit die dag niet te gaan werken om je stem te laten horen voor het klimaat.