Hoe gebruik je een belscript? Het is een leidraad voor je telefoongesprek, en bedoeld om het voor jou makkelijker te maken het gesprek te voeren en het beste resultaat uit het gesprek te halen. Lees het daarom niet letterlijk voor, maar gebruik het als geheugensteuntje door het op je scherm te hebben bij het gesprek, samen met de Vraag en Antwoordlijst.

INTRO:
Goedemorgen/middag/avond u spreekt met [volledige naam] en ik bel voor [meneer/mevrouw/organisatie] (volledige achternaam), spreek ik daarmee?

Als de persoon er niet is, geef aan dat we gaan terug bellen. 
Ja:                                      Verder
Nee:                                   Is het mogelijk om [XXX] te spreken?
Ja:                                      Verder
Goedemorgen/middag/avond u spreekt met [volledige naam] van de Wereldwijde Klimaatstaking op 27 september. Wij willen staken voor een rechtvaardige en leefbare planeet. Daar vragen we uw steun voor. Om zoveel mogelijk mensen mee te laten lopen zijn we met een groep vrijwilligers zoveel mogelijk mensen aan het bellen. Heeft u daar even de tijd voor?

Ja:                                      Verder
Nee:                                   Geen probleem, dan bellen we binnen een week nog even terug.                  

Niet meer bellen: Goed dat u mij dit vertelt. In ieder geval hartelijk bedankt voor uw tijd! (in belbestand noteren, niet meer bellen)

(Accepteer dit zonder teleurstelling in je stem, bedank ze hartelijk voor wat ze doen, toon begrip en beëindig hartelijk het gesprek. Ze moeten altijd met een goed gevoel op hangen!)

Antwoord bij positieve reactie: Fijn dat u even tijd voor mij vrij kunt maken.

INHOUD:
Misschien heeft u al gehoord dat wij een grote klimaatstaking organiseren op 27 september?
Wij gaan de straat op om een duidelijk signaal af te geven: Wereldwijd wordt er nog steeds te weinig gedaan om klimaatverandering halt toe te roepen. In Nederland geldt hetzelfde, ons huidige klimaatakkoord is onvoldoende om een rechtvaardige en leefbare planeet te waarborgen.Er is genoeg getreuzeld. Het klimaat wacht niet. 

Wij zijn er klaar mee dat jongeren de straat op gaan om een duidelijk signaal af te geven terwijl de meeste volwassenen zitten en toekijken hoe onze toekomst verkwanselt wordt. We willen dat iedereen in actie komt om te laten zien dat het menens is. Gezien dit internationale moment is het de uitgelezen kans om samen één grote stem te vormen die versterkt zal worden door de internationale acties.

Het is dan ook NU tijd om extra de schouders eronder te zetten! Staakt/loopt u (of uw organisatie) ook mee op 27 september?

Wat vindt u hiervan? (GOED LUISTEREN EN REAGEREN OP ANTWOORD)

ARGUMENTEN:
Veel te verwachte vragen of reacties staan in de veelgestelde vragen pagina op onze website, handig om bij je te hebben en te kennen. Hoor je iets nieuws, laat het ons weten.
Bijv. Het heeft toch geen zin om op straat te gaan? Het klimaat is toch al verloren..
Bijv. Het heeft toch geen zin om op straat te gaan? Politiek en bedrijfsleven luistert toch niet.

REACTIE:
POSITIEF: Dat vind ik heel mooi om te horen en ik wil u daarvoor ook hartelijk bedanken. Wilt u (of uw organisatie)  misschien mee helpen meer mensen te vragen om op 27 september mee te staken?

Ja:
→           Op www.klimaatstaking.nl vindt u meer informatie over hoe u mee kunt helpen zoveel mogelijk mensen op te roepen om mee te staken. (Vul met de persoon aan de andere kant van de lijn het aanmeldformulier in, dan wordt diegene op de hoogte gehouden via de nieuwsbrief)

→           U kunt helpen de staking groot te maken door mensen in uw netwerk te benaderen of te appen om te vragen of ze mee gaan staken. U kunt bijvoorbeeld samen met anderen een belavond organiseren om mensen te benaderen – zoals ik nu doe.

→           U kunt helpen de staking groot te maken door posters en flyers te verspreiden. Uiteindelijk willen we zo veel mogelijk mensen in Nederland laten weten dat de Klimaatstaking op 27 september plaatsvindt. (Noteer dat deze persoon / organisatie flyers / posters opgestuurd wil hebben en geef dit aan ons door via het bestelformulier)

→           U kunt helpen door mensen op uw werk/binnen uw organisatie die het leuk zouden vinden om mee te helpen de staking groot te maken, hierover te vertellen. Ze kunnen zich opgeven en op de hoogte gehouden worden via www.klimaatstaking.nl 

→           U kunt helpen door uw organisatie op te roepen om de deuren te sluiten op 27 september of zorgen dat er ruimte gecreëerd wordt zodat mensen die willen kunnen gaan staken.

NEGATIEF:
Ik begrijp het, in ieder geval erg bedankt voor de steun die u hebt gegeven en ik hoop u 27 september te zien

AFSLUITING POSITIEF: Bedankt voor uw tijd en tot 27 september!

Of

AFSLUITING ANDERS: Bedankt voor uw tijd! Dag/Goededag/middag/avond.