Jesse van Schaik (14) voert al jaren actief actie voor het klimaat. Het afgelopen jaar organiseerde ze zelf stakingen en ludieke acties, binnen de nationale groep Fridays for Future Nederland en de lokaal in Amsterdam. Daar houdt ze het niet bij, ze zet zich namelijk ook nog in voor andere klimaatorganisaties en ging er zelfs voor naar Lausanne. Dat viel op, onder meer het Jeugdjournaal besteedde er aandacht aan. Momenteel zet ze alles op alles om de Klimaatstaking een succes te maken. 

Waarom staak je?

De regering staakt van haar plicht om voor ons te zorgen, daarom staak ik van school. Wanneer we zo doorgaan, is er straks niet eens een land meer om voor te zorgen. Door het staken en actievoeren wil ik er alles aan doen om dat te voorkomen, omdat mijn toekomst dat waard is.

Wie wil je bereiken?

Alle mensen die dit wat aangaat, dus iedereen. We hebben allemaal met dit probleem te maken, straks zullen we allemaal de gevolgen moeten dragen. Maar sommigen kunnen makkelijker verandering brengen dan anderen, daarom hoop ik vooral dat de politiek écht gaat luisteren, en inziet dat het haar verantwoordelijkheid is met een goed klimaatbeleid te komen.

Wat wil je mensen die bezorgd zijn over de toekomst meegeven?
Nadenken over de toekomst is goed, maar maak het geen doemdenken. We zitten niet op een treinspoor naar het einde. We kunnen dit nog veranderen, als we allemaal aan de noodrem trekken en samen van richting veranderen. Dus doe mee, staak mee, en rijd de toekomst tegemoet!