Klimaatontbijt

Utrecht, 24 september 2019

Vanmorgen hebben ruim 80 mensen samen ontbeten voor het klimaat op de trappen van het Jaarbeursplein in Utrecht. Dit evenement was georganiseerd door Fridays For Future NL, Klimaatstaking en Extinction Rebellion Utrecht, in solidariteit met 5 jonge klimaatstakers die bezig zijn met de March For Future.

De 5 scholieren lopen een tocht van ruim 120 kilometer voor een rechtvaardig klimaatbeleid. Bij het klimaatontbijt vanmorgen waren ook optredens van muzikanten Nynke Laverman en Kate Honey. Nynke Laverman bracht een zelfgecomponeerd lied ten gehore op de tekst van Greta Thunberg’s beroemde speech uit 2018. ‘Change is coming. Whether you like it or not.’

Jesse (14), Lola (15), Linda (18), Dana (17) en Ianthe (16) zijn vrijdag 20 september uit Wageningen vertrokken voor een 8-daagse wandeltocht naar Den Haag, waar op 27 september een grote landelijke klimaatstaking zal plaatsvinden. Vandaag zijn de stakers, na het gezellige ontbijt op het Jaarbeursplein, vertrokken richting Woerden, samen met ongeveer 50 sympathisanten. Ze krijgen op hun tocht regelmatig gezelschap van bekende en minder bekende Nederlanders. Vandaag loopt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, een dagje met de stakers mee. Urgenda won in 2015 de roemruchte klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat, waarmee de overheid verplicht werd meer maatregelen te nemen om klimaatontwrichting tegen te gaan. 

De klimaatstakers willen dat er meer actie wordt ondernomen tegen de klimaatcrisis. Ze staken omdat het geen zin heeft om te leren voor een toekomst als deze toekomst niet wordt beschermd door de mensen die nu aan de macht zijn. ‘Als we de klimaatcrisis te ver laten gaan, kunnen we niet meer terug. Dit is geen probleem van de toekomst meer. Want straks hebben we geen toekomst.’, aldus de stakers. ‘Er is geen tijd om het rustig aan te doen – de klimaatcrisis is nu.’ 

De March for Future maakt deel uit van een internationale week van klimaatstakingen in meer dan 150 landen. Wereldwijd staken miljoenen mensen en hebben bedrijven en vakbonden zich achter de scholierenstakingen geschaard. Op vrijdag 20 september waren er in Nederland stakingsacties van studenten en scholieren in 9 steden, waaronder Amsterdam, Maastricht, Groningen en Utrecht. De stakingen vallen samen met de VN-klimaattop die gisteren in New York plaatsvond. 

De lopers van de March For Future zullen de landelijke klimaatstaking op 27 september om 13.00 aftrappen op de Koekamp, naast Den Haag Centraal. De laatste 5 kilometer van hun tocht krijgen de 5 stakers een fietslift. De organisatie roept op Facebook zoveel mogelijk mensen op om vrijdagochtend de laatste kilometers met de stakers mee te fietsen. 

———

Noot voor de redactie, niet ter publicatie

Pers is van harte uitgenodigd om de klimaatstakers onderweg te volgen en te spreken en/of een dag mee te lopen. Neem hiervoor contact met ons op.

Tel: 06-85803115

Email: media@klimaatstaking.nl

Dagelijkse updates zijn te volgen op: 

Facebook: @DeKlimaatstaking & @FridaysForFutureNederland

Instagram: @Klimaatstaking  & @FridaysForFutureNederland

Twitter: @ForFutureNL & @klimaatstaking

Website: https://klimaatstaking.nl/march-for-future/

#MarchForFuture #Klimaatstaking #WijStakenMee #GlobalClimateStrike #FridaysForFuture 

Het optreden van Nynke Laverman is terug te zien op de Facebook pagina van Fridays For Future Nederland. 

Programma

Het volledige programma van de lopers is te vinden op de website

Ze overnachten deze week nog in de volgende plaatsen: 

24 september: Woerden

25 september: Gouda

26 september: Zoetermeer

27 september: Aankomst in Den Haag

Het programma van de klimaatstaking op 27 september is hier te vinden: 

https://klimaatstaking.nl/route-en-programma/


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *