March for Future is begonnen

Wageningen, 20 september 2019 – Vijf scholieren van tussen de 14 en 18 jaar zijn vanmiddag lopend vertrokken vanuit Wageningen op weg naar Den Haag. Zij staken de hele week voor een rechtvaardiger klimaatbeleid. Op vrijdag 27 september sluiten ze zich aan bij de landelijke klimaatstaking in Den Haag waar duizenden mede-stakers verwacht worden. Tijdens hun tocht van 120 km gaan ze in gesprek met burgers, scholieren, boeren, wethouders en andere activisten om zoveel mogelijk mensen op te roepen school en werk neer te leggen en de klimaatcrisis aan te pakken.

Jesse (14), Lola (15), Linda (18), Dana (17) en Ianthe (16) zijn vastberaden: ‘Vanaf vandaag zullen wij een week staken van school – voor een leefbare wereld, voor alle mensen. Voor een toekomst die niet gevuld zal zijn met hongersnoden, natuurrampen en oorlogen. Er is geen tijd om het rustig aan te doen – de klimaatcrisis is nu. Ook in Nederland. De droogtes van de afgelopen zomers zorgen voor verminderde oogsten, de waddeneilanden worden steeds meer bedreigd door de stijgende zeespiegel en zelfs in ons regenachtige land staan de drinkwater voorraden onder druk.’ 

Vandaag lopen de stakers de eerste 16 kilometer van Wageningen naar Lienden. Het eerste deel van hun tocht worden ze begeleid door een paar honderd medescholieren en andere sympathisanten. Op de Markt in Wageningen spraken de jonge stakers de menigte toe en riepen ook de Gemeente Wageningen op om meer doen tegen de klimaatcrisis.  

De March for Future maakt deel uit van een internationale week van klimaatstakingen in meer dan 150 landen. Wereldwijd staken miljoenen mensen en hebben bedrijven en vakbonden zich achter de scholierenstakingen geschaard. In Nederland zijn er vandaag in 9 andere steden, waaronder Amsterdam, Maastricht, Groningen en Utrecht, stakingsacties van studenten en scholieren. De stakingen vallen samen met de VN-klimaattop die op 23 september in New York plaatsvindt. De VN benadrukt dat grootschalige, urgente en uitzonderlijke klimaatacties noodzakelijk zijn. Deze top heeft als doel om de maatregelen om de klimaatcrisis aan te pakken te versnellen.

Pers is van harte uitgenodigd om de klimaatstakers onderweg te volgen en te spreken en/of een dag mee te lopen. Neem hiervoor contact met ons op.

 

Meer informatie & contactgegevens

Voor meer informatie of een interview met de stakers kunt u bellen of mailen naar:

Tel: 06-85803115
Email: media@klimaatstaking.nl

Dagelijkse updates zijn te volgen op:
Facebook: @DeKlimaatstaking & @FridaysForFutureNederland
Instagram: @Klimaatstaking & @FridaysForFutureNederland
Twitter: @ForFutureNL & @klimaatstaking

#MarchForFuture #Klimaatstaking #WijStakenMee #GlobalClimateStrike #FridaysForFuture

Categories: Persberichten

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *