[PERSBERICHT FOSSIELVRIJ NL] Schoolstakers, vakbonden, bedrijven, leraren, beroemdheden en religieuze organisaties gaan wereldwijd de straat op voor een week aan klimaatacties.

* Er worden meer dan 4500 acties verwacht in 138 landen
* 1000 bedrijven en 6000 websites doen mee
* Meer dan 70 vakbonden, federaties en 500 maatschappelijke organisaties steunen de acties
* In Nederland begint morgen de March for Future en op 27 september is er een nationale klimaatstaking in Den Haag.

19 september 2019, WERELDWIJD – De grootste klimaatmobilisatie ooit. Organisatoren schatten dat er morgen meer dan 4500 acties en stakingen plaats zullen vinden in 138 landen over de hele wereld. 6000 websites gaan op zwart uit solidariteit met de klimaatstakers.

De demonstraties luiden het begin in van een wereldwijde mobilisatie die tot volgende week vrijdag (27 september) duurt. In Europa worden meer dan 1200 acties verwacht in 38 landen. De wereldwijde klimaat actieweek vindt plaats rondom de UN Climate Summit op 23 september in New York, waar wereldleiders samenkomen in een poging het Parijs klimaatakkoord te implementeren.

Vijf Nederlandse scholieren beginnen aanstaande vrijdag aan een 8-daagse staking en doorkruisen Nederland te voet. Tijdens deze March for Future roepen ze op tot een rechtvaardiger klimaatbeleid. Ze lopen van Wageningen naar Den Haag en gaan onderweg in gesprek met onder meer scholieren, mensen uit religieuze gemeenschappen en boeren over de urgentie van een adequate aanpak van de klimaatcrisis. De vijf tieners arriveren vrijdagochtend 27 september in Den Haag om de Nederlandse nationale klimaatstaking in te luiden.

Jesse (14) zegt: ‘Onlangs werd het klimaatakkoord gepresenteerd met de woorden: ‘we nemen de tijd’. Maar er is geen tijd meer om het rustig aan te doen – de klimaatcrisis is nu.’ Linda (18) vult aan: ‘Over een week zullen wij, na een mars van 120 kilometer, aankomen in Den Haag. Hier zullen we met duizenden anderen, jong en oud, laten zien dat we niet door kunnen gaan met ons gewone leven, omdat de toekomst van de mensheid op het spel staat. Onze toekomst is het waard om voor te vechten, dus dat gaan we doen.’

Fossielvrij NL is deel van een brede coalitie van groepen en organisaties die in Nederland de klimaatstaking organiseren. Doordat we samen in actie komen kunnen we de macht van kolen-, olie- en gasbedrijven aanpakken en een einde maken aan het fossiele tijdperk. Het is hoog tijd dat de prijs van de noodzakelijke transitie naar een fossielvrije wereld wordt betaald door de grootste vervuilers.

Enkele highlights in Europa:

* Acties gericht tegen de financiering van fossiele brandstoffen worden verwacht in Berlijn, Parijs en Londen.

* Vakbonden in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië voegen zich bij de stakingen.    
     


* Religieuze gemeenschappen doen ook mee, en door heel Nederland en Duitsland worden kerkklokken geluid om de stakingen te steunen. Er wordt een Global meditation for the climate georganiseerd tijdens de UN Climate Summit.

* Musici worden aangemoedigd om een Sound Strike te houden en geen live muziek te spelen op 20 september om te protesteren tegen klimaat inactie. Verschillende artiesten hebben steun laten zien aan Fridays for Future door middel van een Artists for Future coalitie.               

* In België wordt er een grote staking in Brussel georganiseerd.

* In het Verenigd Koninkrijk voeren stakers actie voor migranten rechtvaardigheid en roepen ze op tot onder andere een Green New Deal. Personeel van Immediate Media (uitgever van the Radio Times en Top Gear) eisen een eind aan reclame van olie- en gasbedrijven in hun publicaties.     

* In Zwitserland hebben studenten en scholieren in Bern een grote staking gepland. Ze eisen een eind aan fossiele brandstoffen, klimaatrechtvaardigheid en een waardig leven voor iedereen wereldwijd.    

* In Oost Europa vinden er protesten plaats tegen een mijn uitbreiding in Silesia, Polen. Acties zijn ook gepland in Albanië, Oekraïne, Bulgarije, en Kroatië.

* Op deze kaart vind je meer informatie over deze en andere acties. https://globalclimatestrike.net/

Volg morgen een live blog van de wereldwijde acties op globalclimatestrike.net

Foto’s en video’s van de wereldwijde staking vind je vanaf morgen hier.

Volg de March For Future op de Instagram en twitter van Fridays For Future NL.

Categories: Persberichten

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *