De totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen in het jaar 2018 was 189,5 miljoen ton CO2, dit is exclusief de volledige uitstoot van internationaal vliegverkeer en de totale uitstoot van de productie van geïmporteerde en via Nederlandse havens doorgevoerde goederen zoals steenkool en olie. Jouw reis naar Den Haag valt hierbij in het niet, al helemaal omdat de treinen in Nederland rijden op windenergie en daarom bijna CO2-neutraal zijn! 

Wanneer je de klimaatcrisis onder de loep neemt zul je snel inzien dat individuele aanpassingen maar een klein deel van de oplossing zijn. Het grootste deel van de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door de industrie. Wereldwijd zijn slechts 100 bedrijven verantwoordelijk voor 71% van de CO2 uitstoot! Om je persoonlijke uitstoot te verminderen kun je grote stappen nemen door je dieet aan te passen en andere aankopen zoveel mogelijk te verminderen, maar het is momenteel nog verdomde lastig om 100% CO2 neutraal te leven zonder er enorm veel tijd en geld in te stoppen.  En ook dan blijft het bijna onmogelijk! Onze maatschappij is er simpelweg nog niet op ingericht om voor iedereen een duurzaam leven mogelijk te maken. Denk maar aan plastic verpakkingen – heel vaak wil je die verpakking helemaal niet maar heb je gewoon geen keus. Of biologisch eten, dat voor veel mensen onbetaalbaar is.

Los daarvan is het belangrijk om te bedenken hoe we wél verandering teweeg kunnen brengen. Door als een klimaatheilige te leven zal de politiek niet snel onder druk komen te staan om grootschalige veranderingen in te zetten, en dat is juist hetgeen wat we nodig hebben. Door massaal te staken van werk en school zullen delen van ons land letterlijk voor een dag plat liggen. Dat is een hele goede onderhandelingspositie en een duidelijke schreeuw om aandacht; wij zullen pas stoppen met staken wanneer er een eerlijk en goed klimaatbeleid voor iedereen in Nederland is!

Ben je van plan om met een privéjet naar de staking te komen? Dan verzoeken we je om thuis te blijven, een ander vervoersmiddel te kiezen en je vliegtuig voor altijd aan de grond te houden.

Categories: Artikelen

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *